FLY TO THE SUN – FLY TO THE SUN

Artiest info
Website
facebook
Label: Universe Records

‘Ray’ is de artiestennaam die gebruikt wordt door Ray Roehner, oprichter van het platenlabel ‘Universe Records’ en een Amerikaanse muzikant uit Sedona, Arizona die als dwarsfluitspeler te horen was op diverse progressieve rockalbums. Nu heeft hij het project ‘Fly To The Sun’ opgestart waarmee hij een gelijknamig debuutalbum heeft uitgebracht. Daarvoor heeft hij heel wat extra steun gekregen van bekende instrumentalisten die hun lauweren verdiend hebben in de muziekwereld.

Zo speelt Jennifer Batten op gitaar, iets wat ze eerder ook al deed op platen van Michael Jackson en Jeff Beck. De basgitaar wordt gehanteerd door Billy Sheehan die vroeger meespeelde met o.a. David Lee Roth en de groep ‘Mr. Big’ en op keyboards vinden we Andrew Giddings, voormalig lid van ‘The Animals’ en ‘Jethro Tull’. Verder spelen ook Gregg Bissonette op drums (o.a. ‘Ringo Starr’s All-Stars’, ‘E.L.O.’) en Joe Deninzon op viool (ex-‘Kansas’) nog mee plus nog een vijftal andere muzikanten uit het progrockmilieu. ‘Ray’s partner Carol Roehner wordt op het cd-hoesje als lead producer van deze plaat vermeld.

De acht tracks op het album “Fly To The Sun” zijn vrij onrepresentatief voor progressieve rockmuziek met telkens nummers die elk rond de vier minuten afklokken. Het zijn allemaal composities van ‘Ray’ die naast dwarsfluit bespelen als leadzanger ook het vocale gedeelte voor zijn rekening neemt en dat zeer goed doet. Op de video’s bij dit verhaal hebben we twee van deze 8 songs toegevoegd: eerst is er de officiële video van de catchy openingstrack en eerste single “Soaring With Angels” en daarna volgt ook nog de audiovideo van de albumtiteltrack “Fly To The Sun”.

Het gaat op deze plaat zeker niet enkel over progressieve rockmuziek want we bemerken ook songs die dichter aanleunen bij genres als funk (“Learn To Love Again”), elektropop (“You’re Free As A Bird” en “Please Save My Heart Again”), wereld muziek (het in India tot hit gebombardeerde “Taj Mahal”) en R&B (“Colorado You”). Er staan best wel enige ‘feel good’-songs op het album met voldoende potentieel voor commercieel succes. We zullen moeten afwachten of het grote publiek ‘Ray’ en zijn ‘Fly To The Sun’-project ook deze kansen wil bieden.

(valsam)